Tuki 2

TUKI Złoty Bull
amstaff, wiek 13 lat

Wygląd: czarno-biały, w łaty, uszy cięte.
Charakter: spokojny.
Zdrowie: chory, problemy z serce, nerkami, prostatą.

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Warszawa
Wirtualny Opiekun: brak

Tuki ma 13 lat. Jego właściciel zrzekł się praw na OTOZ Zielona Góra. Zgłosiliśmy chęć pomocy psu i Tuki przyjechał do nas z hoteliku z Zielonej Góry z badaniem krwi i wypisem z pierwszej wizyty. Ponieważ zaniepokoił nas stan psa (stały silny wzwód) to od razu podjęliśmy działania w kierunku diagnostyki. Niestety nie mamy dobry wieści. Stan serca Tukiego jest bardzo zły, psiak ma kardiomiopatię rozstrzeniową, wymagającą leków nasercowych i odwadniających. Badanie wykazało bardzo powiększoną prostatę (6x5cm), która uciska, znacznie pograbiałą ścianę pęcherza, niepokojąco zmienione jądro i bardzo zły stan nerek (czekamy na dodatkowe badania krwi). Tuki jest mocno wychudzony, a ponieważ jest to spowodowane choroba serca, to pomimo apetytu, raczej nie ma szans na przybranie na wadze.

Tuki 1

Od początku jak Tuki do nas trafił jest we wzwodzie, jest to skutkiem uciskającej prostaty. Jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ może doprowadzić do martwicy prącia. Normalnym postępowaniem byłaby kastracja, która nie może się odbyć w narkozie, bo tego serce Tukiego by nie wytrzymało. Jedynym wyjściem jest ewentualnie kastracja chemiczna.  Nie ma co ukrywać, że stan Tukiego jest fatalny. Nie wiemy nawet czy uda się nam mu pomóc pomimo ogromnych starań. Oceny weterynarzy są tak bardzo pesymistyczne - Tuki ma przed sobą ok. 3 do 6 miesięcy życia.
Nie ma co ukrywać – teraz bardzo potrzebujemy Waszej pomocy.  Obecnie nie wpłynęła ani jedna wpłata na dziadzia, a koszty jakie ponieśliśmy to na dziś to ponad 800 zł. A to dopiero początek.
AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
z dopiskiem DAROWIZNA TUKI

Tuki 4 Tuki 5 Tuki 6

29.01.2018 Czas na garść wieści od Tukiego. Odebraliśmy wyniki krwi, aby sprawdzić jak pracują nerki w aspekcie obrazu USG. I rzeczywiście kreatynina jest w górnej granicy normy, a mocznik przekroczony dwukrotnie. Tuki cierpi na I stopień PNN (przewlekłej niewydolności nerek). Zaleceniem jest więc podawanie karmy z diety RENAL. Tu potrzebujemy Waszej pomocy - chętnie przyjmiemy puszki i suche jedzonko w każdej ilości. Na dziś te wyniki nie są zagrażające, ale wymagają pilotowania z naszej strony.Nadal podajemy leki nasercowe i tu do końca życia. Jeśli ktoś ma na zbyciu VETMEDIN 10 lub 5 - chętnie przyjmiemy oraz Benacor 20 lub 10 lub 5. Z uwagi na ogromnie przerośniętą prostatę Tuki dostał implant chemicznej kastracji, który nie obciąża pracy nerek ani serca.
Tuki mimo tak wielu problemów, ma się całkiem dobrze, jest spokojny, chętnie podkłada się do głaskania, ma apetyt. Na razie nie tracimy nadziei.

Tuki 8 Tuki 9 Tuki 10
Tuki 12 Tuki 14 Tuki 16

23.02.2018 Raport po wizycie kardiologicznej Tukiego – po miesiącu leczenia nie ma pogroszenia, co przy rokowaniach paru miesięcy życia, jest bardzo dobrą diagnozą.  Pięknie dziękujemy Tukowemu domowi tymczasowemu za opiekę na medal!

Tuki 17 Tuki 18 Tuki 19