Rasta male2

RASTA
amstaffka, wiek 2 lata

Wygląd: stalowa, duże białe znaczenia.
Charakter: grzeczna, przyjazna, niewielkie problemy z emocjami.
Zdrowie: nużyca.

Miejsce pobytu: dom stały, Poznań

Rasta to niespełna 2-letnia amstaffka. Przeszła pod nasza opiekę, ponieważ jej właściciele nie mogli sprawować dalszej opieki nad nią. Mieliśmy możliwość pomocy, ponieważ znalazł się dom tymczasowy, fantastyczna para, Magda i Leszek z Poznania. Ta dwójka dwukrotnie pokonała kilkaset kilometrów, by mądrze i świadomie podjąć się opieki i pracy nad nieco lękową błękitką. A jak się wiedzie całej tej trójce? Poczytajcie:
„Rasta, u nas Gryzia, jest prawdziwym pogromcą gryzaków i kości, zwłaszcza kiedy wie, że w środku znajdzie coś naprawdę pysznego. Niech jednak imię nikogo nie zwiedzie, Gryzia w domu zachowuje się jak dama i niczego nie niszczy. Mimo nieśmiałości, jest też przyjaźnie nastawiona do ludzi, którym zaufa. Ponad wszystko uwielbia się bawić i uczyć z przewodnikiem. Lubi również prowadzić własne badania i rozwiązywać iście naukowe problemy. Od kilku dni pracuje nad zagadnieniem, jak wziąć do pyska dwie piłeczki na raz. Początek był trudny dla nas wszystkich, ponieważ Gryzia, jest bardzo emocjonalnym psem, a to objawiało się.... no cóż, ciągłym hałasem, zaczepkami, próbami wymuszania zabawy. Oszczekiwała nawet domowników poruszających się po domu. Ktoś, kto wymyślił przysłowie, że jak pies je, to nie szczeka, nie widział naszego psa - ona to potrafi! Za namową pomagającej nam Natalii, natychmiast wprowadziliśmy ćwiczenia na kontrolę emocji i konsekwencję w nagradzaniu tylko spokojnych zachowań. Poprawę widać było od razu, ponieważ Gryzia to bardzo bystry pies i szybko orientuje się, co jej się najbardziej opłaca. Przed nami jeszcze wiele pracy, ponieważ dużo rzeczy musimy skorygować albo nauczyć od nowa, ale wszystkie trudy wynagradza spokojne, wieczorne głaskanie na kanapie i wspólne podsypianie."

Rasta 1 Rasta 2 Rasta 3
Rasta 4 Rasta 7 Rasta 8

31.03.2018 W ostatnim dniu marca nasza Rasta zmieniła swój status z „bezdomna” na „domowa i kochana”. I jeszcze do tego wcale nie musi się pakować ani przeprowadzać. Ku naszej wielkiej radości zostaje na stałe u Magdy i Leszka w Poznaniu. Magda i Leszek to niesamowita para. Dwójka mądrych i niezwykle upartych ludzi, którzy od pierwszego dnia wkładali ogrom pracy w edukację Rasty, naukę poprawnych zachowań w domu, na dworze, naukę kontroli emocji. Były wzloty i upadki, jednak nigdy się nie poddali, główkowali, kombinowali i podejmowali kolejną próbę. Nieugięci! Rasta trafiła do raju, nie mogliśmy sobie wymarzyć lepszego domu dla pannicy. Magdo i Leszku - cieszymy się ogromnie, że to właśnie Wy będziecie prowadzić Rastę za łapę przez życie. Życzymy Wam już tylko samych sukcesów i wielu wspólnych lat razem. Niezmiernie nam miło powitać Was w Family AST.

Rasta 9 Rasta 10 Rasta 11