Fiona male4

FIONA
amstaff, wiek 4 lata

Wygląd: ruda, duże białe znaczenia.
Charakter: w trakcie oceny.
Zdrowie: w trakcie diagnostyki.

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Gdynia
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 661 665 695, mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
Wirtualny Opiekun: brak

Fiona to ok. 4-letnia amstaffka, odebrana wraz z 20 innymi zwierzętami w ramach interwencji w Częstochowie, o której więcej można przeczytac tutaj.
Sunia przebywa obecnie w domu tymczasowym w Warszawie, mieszka z dzieckiem i drugą sunią, w towarzystwie których odnalazła się bardzo dobrze. Uczy się zostawania samej i trzymania potrzeb do czasu spaceru – i  każdym dniem idzie jej coraz lepiej! Fiona jest już umówiona do dermatologa, ponieważ choruje prawdopodobnie  na alergię. Postaramy się ustawić jej prawidłową dietę. O jej zachowaniu i zdrowiu będziemy Was informować.

Fiona 1 Fiona 2 Fiona 3

30.06.2018  Pod skrzydłami Fundacji na nowy dom czeka 4 letnia amstaffka Fiona. Dla rudo-białej panienki poszukujemy domu tymczasowego, ale z opcją domu stałego. Na dziś ta kompaktowa dziewczynka przebywa w hotelu ze szkoleniowcem, w okolicach Trójmiasta, do którego trafiła po wypadku, w wyniku którego śmierć poniosła mała suczka. Umieściliśmy ją w hotelu u profesjonalnego szkoleniowca celem oceny jej zachowań względem ludzi i innych zwierząt. W ocenie szkoleniowca Fiona jest psem stuprocentowo adopcyjnym, bezproblemowym, ze słabą komunikacją z innymi zwierzakami. Dlatego też poszukujemy dla panienki domu bez innych czworonogów!
Fiona do tej pory żyła w mieszkaniu i zarówno tam, jak i w hotelowym pokoju nie niszczy zostawiona sama. Nie zdarzają się jej już wpadki z utrzymaniem czystości. Nie przejawia krzty agresji względem ludzi, do nowych osób nie jest wylewna, ale niewiele jej potrzeba, by się otworzyć. Fionka nie jest typem sportowca, będzie więc idealnym psem dla średnio aktywnej osoby. Nie jest łasa na smakołyki, jednakże dla swojej ulubione zabawki, jaką jest kong czy piłka, będzie się bardzo starać. Fionka ładnie spaceruje na smyczy, w hotelu uczy się podstawowych komend, przydatnych w codziennym życiu. Bardzo ładnie podróżuje samochodem, więc wycieczki za miasto będą czystą przyjemnością. Na spacerach sunia  zupełnie nie zwraca uwagi na psy, jest w stanie swobodnie spacerować z drugim psem jednym chodnikiem, dlatego też spacery w mieście nie będą stanowiły problemu dla przyszłego opiekuna.
W sprawie adopcji Fionki prosimy o kontakt pod numerem z 661 665 695 (Natalia) lub mailem Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Fiona 4 Fiona 5 Fiona 7
Fiona 8 Fiona 6 Fiona 9

05.08.2018 W ubiegłym tygodniu Fionka przeprowadziła się z hotelu do domu tymczasowego w Gdyni, do Darii.  Daria, znamy od lat jako opiekunkę adoptowanej ze schroniska Oxany. Oxa odeszła w zeszłym roku, a Daria, pomimo żałoby,  postanowiła dać szansę kolejnemu psiakowi w potrzebie. Dziękujemy. Fiona w nowym miejscu zaaklimatyzowała się doskonale – pięknie dogaduje się z domownikami, nie sprawia problemów, jest wesoła i bardzo „miejska”.Już od wejścia natomiast postanowiła przetestować swoją przewodniczkę  – do przewlekłego zapalenie spojówek dołączyła zapalenie pęcherza, a chwilę później dostała cieczki. Sporo jak na raz, ale Daria dzielnie daje sobie radę – wozi sunię po weterynarzach, podaje leki, zakrapla oczy. Dba, otacza troską, czujnym okiem wychwytuje każdy niepokojący objaw. Przed Fioną jeszcze zabieg sterylizacji i usunięcia guza z łapy.

29.10.2018 Sesja zdjęciowa się odbyła, termin sterylizacji umówiony, jedyne więc czego brakuje naszej podopiecznej Fionce to nowy dom. No to do dzieła!
Fiona odkąd jest pod skrzydłami Fundacji dała nam się poznać jako miła, wesoła i kontaktowa sunia. Może nieco zbyt emocjonalna. Ekscytacja pojawia się podczas samego wyjścia na spacer i objawia się popiskiwaniem (sam spacer odbywa się już w spokoju, bez większych emocji). Podobnie dziać się może w nowych miejscach, przy większej ilości bodźców, jak np. restauracje. Fionka jednak to mądra sunia i jesteśmy pewni, że przy spokojnym prowadzeniu, wsparciu przewodnika i czytelnych zasadach ten problem zniknie.
Na dziś panienka grzecznie zostaje sama w domu podczas nieobecności opiekuna, nie niszczy, nie wyje, nie załatwia się. W ocenie szkoleniowca Fiona jest psem stuprocentowo adopcyjnym, bezproblemowym, ze słabą komunikacją z innymi zwierzakami. Dlatego też poszukujemy dla panienki domu bez innych czworonogów!Na spacerach sunia zupełnie nie zwraca uwagi na psy, jest w stanie swobodnie spacerować z drugim psem jednym chodnikiem, dlatego też spacery w mieście nie będą stanowiły problemu dla przyszłego opiekuna. W kwestii zdrowotnych, mimo młodego wieku zdiagnozowaliśmy u suni dość spore zwyrodnienia w kręgosłupie, na dziś wymaga ona jedynie dobrej jakościowo karmy i suplementów na stawy. Nowy właściciel jednak musi mieć świadomość, że być może w przyszłości Fionka będzie wymagała wsparcia w postaci rehabilitacji. Żeby oszczędzić stawy panienki szukamy dla niej mieszkania na niskich kondygnacjach lub w budynku z windą.
W sprawie adopcji dzwońcie pod numer 661-665-695 (Natalia) lub piszcie na Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Fiona 17 Fiona 18 Fiona 19
Fiona 20 Fiona 22 Fiona 23