Wika m2

WIKA

american bully, urodzona 29.03.2016 r

Wygląd: w duże, biało-rude łaty.
Charakter: trochę lękowa, w trakcie oceny.
Zdrowie: problemy alergiczne i ortopedyczne, wodogłowie.

Miejsce pobytu: hdom stały, Warszawa.

Wika to suczka american bully, urodzona 29.03.2016 r, która została do nas oddana celem oceny i pracy behawioralnej oraz znalezienia jej opiekunów świadomych jej problemów i potrzeb. Byłym właścicielom zależy, aby nie była przekazywana z rąk do rąk. Wika jest suczką bardzo silnie lękową. Na razie jest za wcześnie, aby rozpisywać się coś więcej. Z pewnością Wika będzie szukać opiekuna, który wie co to pies z lękami, koniecznie domu z ogrodem (z uwagi na lękliwość oraz kwestie ortopedyczne). Bo ze zdrowiem u Wiki tez jest tak sobie. Przed nami wizyta u dr Milewskiej, alergologa, ponieważ widać, że sunia ma mocno poważne problemy. Poza tym na pewno też ortopeda, bo widać że tutaj sunie taż niedomaga. Potrzebujemy trochę czasu z Wiką by napisać wam coś więcej zarówno o jej zdrowiu jak i zachowaniu.

Wika 4 Wika 1
Wika 6 Wika 3

21.08.2021 W miniony poniedziałek Wika odwiedziła dermatologa dr Mielewską w Lecznica Weterynaryjna Wetlandia celem kontroli leczenia alergii i powikłań bakteryjnych. To jedna z pierwszych wizyt, przed nami na pewno kolejne bo Wika jest na tyle silnym alergikiem, że przy niej jest co robić. Po wizycie u pani doktor pojechaliśmy do kardiologa, aby sprawdzić serduszko. Niepokoi nas mocno zbyt długie podniebienie u suni, więc przed narkozą chcieliśmy skontrolować jego stan. Diagnoza - zdrowe! Przed nami ciąg dalszy wizyt. A przed Wiką szukanie kochającego, mądrego domu!

24.09.2021 Dziś garść zaległych wieści od Wiki, która od kilku miesięcy przebywa pod naszymi skrzydłami. Po wielu badaniach jakim poddaliśmy suczkę mamy w końcu diagnozę i rozwikłanie zagadki jej stanu fizycznego oraz psychicznego. Wika urodziła się z wodogłowiem. To on odpowiada za jej wady rozwojowe na tle psychicznym, za objawy, które występowały wcześniej pod opieką jej właścicieli, a także za różne napadowe historie w stanie jej zdrowia, jakie obserwowaliśmy w ostatnich tygodniach u nas. Wika została przez nas skonsultowana z onkologiem, neurologiem, ortopedą oraz okulistą. Wszystko skleiło się w całość po badaniu rezonansu głowy, który potwierdził zaawansowane wodogłowie z towarzyszącym zanikiem struktur korowych. Dzięki współpracy lekarzy w wielu dziedzinach wiedzieliśmy, gdzie szukać przyczyny pogarszającego się stanu zdrowia (np. z dnia na dzień Wika zaczęła gubić na wadze, ślepnąć, mieć płyn w jamie otrzewnej, pseudo napady padaczkowe, problemy na tle układu pokarmowego czy niezborność kończyn). Dzięki diagnozie lekarzy mamy jasność z czym się mierzymy. Obecnie Wika jest na lekach wspomagających i na sterydach. Póki co czuje się ok. Zapalenie nerwu wzrokowego się cofnęło, sunia zaczęła być żywsza. Co do rokowań, są one ostrożne. Weterynarze byli zaskoczeni, że sunia i tak sobie radziła przez 5 lat bez leczenia. Może to być więc pozytywny znak, a może być też tak, że właśnie teraz po kolei organizm będzie nam płatać jakieś niespodzianki. Na dziś z uwagi na zaawansowany stan, lekarze nie zalecają rozwiązań operacyjnych.

Wika 9

30.09.2021 Opowiemy Wam bajkę o kolejnej adopcji, przecudownym happy endzie psa, który miał minimalne szanse na normalną adopcje. A jednak cuda się zdarzają! Kilka dni temu przekazaliśmy Wam smutne informacje o Wice, że cierpi od urodzenia na wodogłowie, które odpowiada za jej pogarszający się stan zdrowia i charakter. Sunia trafiła do nas kilka miesięcy temu, przeszła szereg badań, ale także i metamorfozę w otwarciu się na świat i ludzi. Bezgranicznie zaufała swoim tymczasowym opiekunom, na tyle, że nawet wycieczka do Warszawy nie powoduje u niej migotania przedsionków. Za to przez te kilka miesięcy jej opiekunowie przeszli kilka zawałów (np. kiedy Wika zaczęła ślepnąć), przejechali wiele kilometrów, wędrując od weta do weta. Idealny pies na tymczas, no tylko ślepy by się nie zakochał! No to się i zakochali. I zadecydowali, że Wika się nigdzie nie wybiera! Bo w sumie po co? I gdzie by miała lepiej? Kochani wariaci, dziękujemy!