Ruby male2

RUBY Złoty Bull
w typie amstaffa, wiek 13 lat

Wygląd: pręgowana, czarno-brązowa, posiwiała
Charakter: spokojna, zgodna z innymi psami.
Zdrowie: niedoczynność tarczycy, ogolnie słaby stan zdrowia.

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Gdańsk
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 661 665 695, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Wirtualny Opiekun: brak

13-letnia Ruby to sunie w typie amstaffa, która trafiła pod naszą opiekę. Stało się to dzięki pomocy Marty, opiekunki niewidomego Szermana, która postanowiła jej dać dom tymczasowy.
Ruby dała się poznać jako przesympatyczna, spokojna i niekłopotliwa lokatorka. Bez problemu dogaduje się ze swoim przyszywanym bratem, pięknie spaceruje na smyczy, chętnie je (ze względu na stan jamy ustnej tylko mokrą karmę) i, mimo drobnych wpadek, stara się trzymać czystość.
To bardzo delikatna sunia - szybko zaczęła okazywać swojej opiekunce sympatię i przywiązanie, ale nie jest w tym nachalna. Lubi przebywać w towarzystwie człowieka, choć nie ma problemu z samotnym pozostawaniem w domu podczas jego nieobecności.  Z racji wieku i zaniedbań zdrowotnych jest słabiutka, porusza się chwiejnie i pomału, ale mimo to dzielnie drepcze na spacery, pokonując coraz większe dystanse.
Ruby jest już po pierwszych badaniach. Najbardziej palącym problemem jest w tej chwili znaczna niedoczynność tarczycy, która może pośrednio wpływać na wiele innych spraw takich jak drżenia i zaniki mięśni, kłopoty ortopedyczne, nieprawidłowa praca serca, marna kondycję sierści i ogólne osłabienie. Wdrożyliśmy już podawanie Euthyroxu i mamy nadzieję, że w badaniu kontrolnym za dwa tygodnie będzie już lepiej. Poza tym USG jamy brzusznej ujawniło liczne ogniska zwapnień w nerkach, które również mogą być pochodną niedoczynności tarczycy, a także powiększenie woreczka żółciowego bez cech stanu zapalnego.Zęby są w zdecydowanie złym stanie, do oczyszczenia i częściowego usunięcia, ale nie możemy poddać suni znieczuleniu ogólnemu dopóki nie ustabilizujemy hormonów, więc czekamy. W badaniu ortopedycznym (na razie palpacyjnym, RTG przy okazji zabiegu) wyszły spodziewane zwyrodnienia, poza tym lewy staw skokowy jest przebudowany, najprawdopodobniej po przebytym urazie. W badaniu serca wykryto blok prawej odnogi pęczka Hisa. Ale serce nie wymaga póki co żadnego leczenia. Zapalenie spojówek powoli ustępuje, oczy wyglądają już zdecydowanie lepiej niż po przyjeździe. Przed nami jeszcze prześwietlenie płuc – trzymajcie kciuki, aby nie wyszło w nim nic niepokojącego.
Ruby aktualnie przebywa w Gdańsku. Bedziemy wdzięczni, jeśli wesprzecie jej diagnostykę i leczenie, a tym samym powrót do lepszego zdrowia i sprawności:
Z dopiskiem DAROWIZNA RUBY

Ruby 2 Ruby 3 Ruby 4
Ruby 6 Ruby 7 Ruby 8

28.02.2018 Nienajlepsze wieści z domu tymczasowego jednej z naszych najstarszych podopiecznych, Ruby. Od jakiegoś czasu babunia podupada na i tak dość wątłym zdrowiu. Nękają ją nawracające biegunki, które osłabiają kruche ciałko a sunia znów chudnie. Na jutro jest umówiona na badania – podejrzewamy, że to kolejny cykl przerostu negatywnej flory bakteryjnej, ale musimy mieć pewność, że nie przypętało się nic gorszego, na przykład kłopoty z trzustką. Rubinka spędziła osiem trudnych lat w schronisku i to mocno podkopało jej siły, ale jest niezwykle dzielna i mimo wszystkich trudów bardzo pogodna.
Niestety ze względu na stan zdrowia - chore serce, niedoczynność tarczycy, problemy ze stawami, zniszczony układ pokarmowy, jest też skarbonką bez dna – pomimo ogromnej pomocy rzeczowej od kilku cudownych aniołów stróżów jej utrzymanie i leczenie wciąż pochłania spore sumy. Jeżeli więc ktoś z Was zechciałby wesprzeć jej skarpetkę groszem będziemy ogromnie wdzięczni.
Dane do przelewu:
Z dopiskiem DAROWIZNA RUBY

Ruby 11

21.03.2018 Nie takie wiadomości mieliśmy nadzieję przekazywać Wam pierwszego dnia wiosny, ale los po raz kolejny krzyżuje nam szyki. Ruby znajduje się w poważnym stanie. Osłabiony organizm nie poradził sobie z zapaleniem jelit i teraz musi walczyć także z zapaleniem trzustki. To ciężka i ogromnie bolesna komplikacja – nawet u młodego, silnego psa oznacza bezpośrednie zagrożenie życia i bardzo ostrożne rokowania, a my mamy do czynienia z kruchą, stareńką sunią.  Pomimo tego nie składamy broni i robimy wspólnie z lekarzami absolutnie wszystko, aby Rubinka wróciła do zdrowia i sił. Staruszka codziennie przyjmuje kroplówki, antybiotyk, leki przeciwkrwotoczne, przeciwwymiotne, przeciwbólowe. Spędza w lecznicy długie godziny. Na szczęście nie poddaje się, chce walczyć – nie straciła apetytu, pomimo ogromnego osłabienia daje radę samodzielnie przejść kilka kroków po trawie. To daje nam nadzieję, że zdołamy wygrać tę wojnę.
W związku z chorobą musieliśmy zmienić dietę suni – przy zapaleniu trzustki jest ona równie kluczowa jak same leki. Obecnie Ruby kilka razy dziennie dostaje do jedzenia mokrą karmę w puszkach ROYAL CANIN GASTRO INTESTINAL LOW FAT. Takie żywienie będziemy musieli kontynuować, dopóki trzustka nie wróci do równowagi, dopiero później będzie można powrócić do jej codziennej diety. I tu wielka prośba do Was - jeśli ktoś zechciałby wesprzeć Rubinkę choć jedną puszką będziemy ogromnie wdzięczni.
Grosik na jej leczenie można przekazywać na konto:
Koniecznie z dopiskiem DAROWIZNA RUBY

Ruby 12

30.03.2018 Dobre wiadomości od Ruby. Pomimo poważnego kryzysu i załamania formy w zeszłą niedzielę bunia po raz kolejny postanowiła udowodnić, że jest staruszką o tytanowej woli i niezwykłej sile ducha. Pomimo niepomyślnych rokowań udało jej się zwalczyć zapalenie trzustki i na szczęście całkiem sprawnie wraca do formy. Objawy ustąpiły, Rubinka zaczęła wychodzić na dłuższe spacery, machać ogonkiem, interesować się futbolem (takie hobby) i normalnie jeść!
Pomoc staruszce nie byłaby możliwa, gdyby nie wsparcie ze strony osób, którym los Złotych Bulli szczególnie leży na sercu. To właśnie od nich – od Pani Ewy, Pani Ani, Radka, Basi, od Doroty i Michała bunia otrzymała puszki karmy weterynaryjnej dla psiaków ze schorzeniami trzustki. Jedzenie bardzo jej smakuje, a co najważniejsze – doskonale służy! Mamy wielką nadzieję, że zgromadzony zapas starczy do końca rekonwalescencji i że już wkrótce możliwy będzie powrót do standardowej diety.  Równie wielkie, choć zaległe (bijemy się w pierś – w zamieszaniu związanym z chorobą zupełnie nam umknęło) podziękowania kierujemy do Pana Andrzeja oraz Małgosi, którzy jeszcze przed początkiem problemów zdrowotnych zaopatrzyli nas hojnie w puszki, jakie starsza dama jada na co dzień. Kochani - dzięki Wam wciąż mamy zapas Trovetu, na który będziemy mogli przestawić Ruby po zakończeniu leczenia. Wszystkim Wam gorąco i z serca dziękujemy