Iga male2

IGA Złoty Bull
w typie amstaffa, wiek 10 lat

Wygląd: ciemnobrązowa, siwy pyszczek.
Charakter: łagodna i grzeczna, energiczna jak na sój wiek.
Zdrowie: wysterylizowana, zdrowa.

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Gdańsk
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 603 341 380, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Wirtualny Opiekun: brak

Kilka dni temu trafiła do Fundacji kolejna złota podopieczna - dziesięcioletnia Iga. Iga kilka ostatnich miesięcy spędziła najpierw w gdyńskim schronisku, a potem, po zabiegu sterylizacji, w zaprzyjaźnionym ze schroniskiem, domu tymczasowym. Niestety nie dogadała się tam z psim rezydentem, z czasem stosunki między zwierzakami stały się mocno napięte, więc konieczne było szukanie innej opcji. W tym właśnie momencie doszło do nader szczęśliwego zbiegu okoliczności – do naszej fundacji zgłosił się dom tymczasowy z Gdańska, poszukujący starszej suni. Nie było się nad czym zastanawiać i Iga przeprowadziła się do nowych opiekunów i tym samym zasiliła szeregi fundacyjnych bulli. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie decyzja Natalii i Michała, którzy otworzyli swoje serce dla Igi, pomimo tego, że są rodzicami maleńkiej Zosi, więc mają się już kim opiekować. Kochani ogromnie Wam dziękujemy.
Jaka jest Iga? Świetna. Pomimo wieku energiczna, karna, bardzo łagodna wobec dorosłych i dzieci. Na spacerach dość łaskawa wobec innych czworonogów, ale w domu powinna być jedynaczką. Jak na swój wiek wygląda bardzo dobrze, przyzwoity jest także jej stan zdrowia. Jest fanką piłeczek, ale nie jest w swojej chęci do zabawy nachalna. Mówiąc krótko jest to fajny i stabilny starszy bull.

Iga 3 Iga 4 Iga 5
Iga 7 Iga 8 Iga 9

26.10.2017 Być może pamiętacie, że niepozorny guz, który wyrósł na boku czarnuli, w wyniku biopsji okazał się być wyjątkowo złośliwym nowotworem. Uzbrojeni w tę wiedzę, wykonaliśmy szereg badań mających na celu wykluczenie przerzutów i na szczęście okazało się, że takich nie ma. Dzięki temu mogliśmy przystąpić do walki o zdrowie suni. Guz został usunięty z dużym marginesem, pacjentka czuje się całkiem nieźle. W najbliższym czasie będziemy konsultować dalsze postępowanie z lekarzem onkologiem i w zależności od jego decyzji podejmiemy odpowiednie kroki. Dla Igi i jej tymczasowej rodziny to czas próby, więc bardzo prosimy o trzymanie kciuków za naszą Złotą Bullkę. Natalia i Michał dokładają wszelkich starań, aby żyło jej się jak w raju. Kochani, ogromnie doceniamy Wasz wysiłek i troskę i wierzymy, że po pozbyciu się paskudztwa wszystko pójdzie już łatwo, bezpiecznie i „z górki”.

14.01.2018 Pilnie poszukujemy nowego Domu Tymczasowego (a marzeniem byłby Dom Stały) dla naszej podopiecznej, 11-letniej Igi. Iga spędziła ostatni rok w cudownym DT, z którego niestety musi się wyprowadzić. Mimo ogromu dobrej woli i starań opiekunów sunia nie potrafi się dogadać z ich malutką córeczką – obecność dziewczynki wyraźnie drażni staruszkę, męczy ją, nie pozwala do końca się zrelaksować. Zosia jest już na tyle duża, aby samodzielnie zabiegać o uwagę Igi, ale jednocześnie na tyle mała, że nie da się jej wytłumaczyć, że starszy pies potrzebuje odpoczynku.
Wspólne funkcjonowanie staje się coraz trudniejsze dla wszystkich – dla rodziców, którzy muszą bezustannie pilnować, by Zosia nie zbliżała się do Igi i dla samej suni, która wyraźnie manifestuje niechęć wobec dziewczynki. Iga nie wykazuje wobec małej agresji, nigdy nie próbowała jej ugryźć, ale jest po prostu zmęczona i trochę rozdrażniona jej obecnością. Na dłuższą metę taki układ nie ma sensu – z tego powodu bardzo prosimy o pomoc w znalezieniu nowego DT.
Iga ma około 11 lat. Jest po udanej operacji wycięcia zmiany nowotworowej na boku – czuje się bardzo dobrze, nie ma przerzutów, nie przyjmuje żadnych leków oprócz suplementów na stawy, które od czasu do czasu jej dokuczają. Pomimo wieku jest piękną, sprawną sunią lubiącą spacery i zabawę. To bezproblemowy domownik – trzyma czystość, nie ma problemu z pozostawaniem w domu bez opiekuna, nie niszczy. Dobrze odnajduje się w mieście – nie jest lękliwa, nie zwraca uwagi na ruch uliczny, przechodniów, rowerzystów. Na spacerach z reguły bardzo dobrze dogaduje się z innymi, przyjaźnie nastawionymi psami – ładnie się z nimi wita, z niektórymi bawi – problem ma jedynie z tymi, które wykazują wobec niej jednoznacznie wrogą postawę. Pomimo tego szukamy dla niej DT bez innych zwierząt – przez krótki okres mieszkała z psem i była z nim w konflikcie (prowokowanym przez drugą stronę, ale jednak).
Dla Igi poszukujemy opiekuna, który uszanuje jej wiek i to, że czasami – jak to starszy pies – miewa gorsze dni. Poszukujemy domu bez małych dzieci i bez innych zwierząt, na parterze lub w budynku z windą – tak, aby starsza pani nie musiała zbyt wiele dreptać po schodach. Kontakt: tel. 603 341 380