Karpatka male2

KARPATKA Złoty Bull
amstaff, wiek 12 lat

Wygląd: brązowa, pręgowana, z białymi znaczeniami.
Charakter: spokojna, przyjazna.
Zdrowie: w trakcie leczenia

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Gdynia
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 661 665 695, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Wirtualny Opiekun: brak

12-letnia Karpatka została nam zgłoszona przez osobę, która przypadkowo na ulicy w Gdańsku zauważyła suczkę z ogromnymi guzami listwy mlecznej. Po rozmowie z jej właścicielami wyszło na jaw, że są to ludzie tak ubodzy, że zwyczajnie nie stać ich na leczenie. Pani postanowiła skontaktować się z nami i poprosić o pomoc, a my po prostu nie umieliśmy odmówić.
Opiekunowie suni próbowali wcześniej uzyskać wsparcie u miejscowego lekarza, ale po prostu nie byli w stanie unieść sprawy finansowo. Chętnie przekazali Karpatkę pod opiekę fundacji wiedząc, że to dla niej jedyna szansa. Suczka natychmiast trafiła do zaprzyjaźnionej lecznicy.
Jako że guzy u suni są ogromne, w pierwszej kolejności sprawdziliśmy klatkę piersiową i jamę brzuszną w poszukiwaniu przerzutów. RTG pokazało prawidłowy obraz, niestety w USG uwidoczniła się masa przy śledzionie, która może być guzem. Badania krwi są jednak na tyle dobre, że zdecydowaliśmy wspólnie z lekarzem, że spróbujemy zawalczyć o życie Karpatki.
Karpatka jest niezwykle dzielnym, silnym zwierzęciem, ale jej wola życia to za mało. Przed nami trudny czas, bo sytuacja jest niełatwa, również ze  względu na wiek psa. Nie wiemy, czy się uda, ale wiemy, że zrobimy wszystko, co w naszej mocy, by suczka już nie musiała cierpieć.
Diagnostyka i ewentualne leczenie Karpatki pochłoną sporo pieniędzy. Bez Was nie damy rady. Jeśli ktoś z Was może więc wesprzeć nas choć niewielką kwotą, będziemy wdzięczni.
Przelewy z dopiskiem DAROWIZNA KARPATKA prosimy kierować na konto:
AST FUNDACJA NA RZECZ ZWIERZĄT NIECHCIANYCH
W przypadku przelewów z zagranicy:
BIGBPLPW Bank Millenium S.A.
Branch Millenium
IBAN: PL 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463

Dodatkowo bardzo prosimy o wsparcie pod postacią:
- kocy, bo guzy są sączące
- podkładów o jak największych rozmiarach
- karmy, np. Brit Care Senior z jagnięciną
- kubraczków posterylkowych
- suplementów na stawy (produkty Game Dog AniFlexi lub Pokusa Chondroline Help).
Osoby chętnym wesprzeć Karpatkę rzeczowo prosimy o kontkat mailowy lub telefoniczny.

Karpatka 2 Karpatka 4 Karpatka 6
Karpatka 8 Karpatka 15 Karpatka 16

08.08.2017 Karpatka jest po konsultacji chirurgicznej, z której płyną głównie dobre wieści. Ponownie wykonane badanie USG nie wykazuje zmian innych, niż te związane z wiekiem. Dobrze widoczna w dzisiejszym obrazie USG śledziona nie ma jednak żadnych zmian nowotworowych. Po długim wywiadzie, ocenie kondycji Karpatki oraz szczegółowych oględzinach guzów została podjęta decyzja o zabiegu. Operacja odbędzie się za trzy dni a jej zakres obejmować będzie usunięcie dwóch największych guzów, które w wyraźny sposób utrudniają poruszanie się suni, tym samym znaczącą obniżają komfort jej życia. Karpatka z dniem dzisiejszym rozpoczęła przyjmowanie leków, przygotowujących ją do piątkowego zabiegu. Przed operacją wykonane zostanie szczegółowe badanie serca, choć z wstępnych badań wynika, że nie powinniśmy się martwić.