Pampuch male2

PAMPUCH
w typie American Bullu, wiek 4 lata.

Wygląd: ciemnoszary, z biąłymi znaczeniami.
Charakter: spokojny, zgodny do psów.
Zdrowie: choroba skóry, uszu, oczu, problemy ortopedyczne.

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Warszawa
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 501 797 018, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Wirtualny Opiekun: brak

Pampuch to 4-letni pies w typie American Bully, ważacy ok. 35 kg. Ma chip, niezarejestrowany w żadnej dostępnej bazie. Pies został znaleziony w okolicach Gniezna. Czy został celowo wyrzucony? Czy się zgubił? Tego się nie dowiemy. Na pewno jest chory i mocno zaniedbany i wynika to z długotrwałego braku opieki weterynaryjnej. Waga 35,5kg.
U Pampucha zdiagnozowano: bakteryjno-ropne powikłania wtórne po alergii na całej skórze. Ze skóry cieknie krew z ropą i wydziela się smród. W uszach jest dramat - kanały słuchowe tak zarosły tkanką kalafiorowatą, że nie wchodzi w kanał uszny nawet wymazówka. W przyszłości uszy będą musiały być zoperowane. Na chwilę obecną zostały pobrane  wymazy ze skóry oraz z uszu pod antybiogram. Aby ulżyć w cierpieniu mamy zalecone kąpiele w Hexodermie i Allermylu. Doraźnie pryskamy zmiany Chlorexydermem.  W testach alergicznych wyszło, że Pampuch jest uczulony na większość mięs typu: kurczak, wołowina, indyk, kaczka, przepiórka, gęś, perlicza, struś, wołowina, cielęcina, jagnięcina czy wieprzowina oraz ryby. Na dziś pampuch dostaje karmę Wolfsblut Wide Plain / Red Rock. Pampuch ma niewielką niedomykalność zastawki mitralnej oraz podejrzenie niewielkiego okienka aortalno-płucnego, Nie jest to groźne, po prostu serce za rok powinno znów przejść badanie. Pampuch w oku lewym ma zapalenie barwnikowe na całej powierzchni rogówki, a w oku prawym początki tego samego schorzenia. Problemy oczne po leczeniue będą się cofac, ale bez niego znów nawracac, co oznacza że okulistycznie psiak będzie wymagać konsultacji do końca życia. Do zdiagnozowania zostały nam jeszcze kwestie ortopedyczne bo tutaj tez jest niewesoło.
Jak widać, przed nami teraz dużo roboty – leczenia, diagnozowania i operowania. Ale damy radę, bo Pampuch to wspaniały pies! Tylko musicie nam pomóc, bo już na początku w skarpecie Pampucha jest dziura na 1100 pln. Bezdomny American Bully pięknie prosi swoimi chorymi, maślanymi oczkami. Pomóżcie Fundacja AST w kolejnej metamorfozie.
AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
79 1160 2202 0000 0000 8061 3463
z dopiskiem "DAROWIZNA PAMPUCH".
Kontakt: 501 797 018

Pampuch 1 Pampuch 2 Pampuch 3 Pampuch 6

23.08.2018 Garść wieści po wizycie weterynaryjnej. Jest lepiej – stan skóry i uszu się poprawia. Nadal musimy kontynuować antybiotyki, ale po 2 tygodniach widać różnicę po stosowania leków i kąpieli. Szukamy domu dla pięknego gumisia. Pampuch jest psem domowym, leniwym, zgodnym do psów, wręcz je olewającym. Bez problemu odnajduje się w trybie miejskiego życia. Jedyna wada to fakt że jest psiakiem do leczenia oraz z problemami ortopedycznymi, co zawęza adopcje do osób mieszkajacych w domu z ogrodem lub bloku z windą.

08.09.2018 W minionym tygodniu nasz podopieczny Pampuch odwiedził ortopedę dr Bissenika. Niestety wieści mam mocno złe. Pampuch nie ma zdrowej ani jednej łapy. Z przódu ma ankylozę lewego stawu łokciowego i obustronną dysplazję. W tyle - w jednej łapie zerwane więzadło krzyżowe, w drugiej naderwane. Dodatkowo w obu kolanach są już zmiany zwyrodnieniowe. Kręgosłup także już ma widoczne zwyrodnienia. Pampuch będzie wymagał 2 poważnych operacji: rekonstrukcji zerwanego więzadła (zabieg TTA) i artroskopii obydwu stawów łokciowych. Zabiegi muszą zostać rozłożone na 2 terminy i będą możliwe dopiero po zaleczeniu skóry.Skórę leczymy już od miesiąca na skórę - walczymy z alergią pokarmową, powikłaniem bakteryjnym, otwartymi ranami i ropowicą.
Cóż możemy rzec? Długa droga przed tym psem. I kosztowna. Szacunkowe koszty leczenia i operacji to minimum 10 tyś. zł. Będziemy zmuszeni prosić Was o wsparcie, bo sami nie podołamy. Sporadycznie organizujemy zbiórki, ale w tym wypadku koszty przyprawiają o zawrót głowy.
A jak można mu pomóc?
Przekazując karmę Wolfsblut Wide Plan lub przekazując darowiznę na jego leczenie z dopiskiem DAROWIZNA PAMPUCH na konto fundacji:
AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
79 1160 2202 0000 0000 8061 3463
Przypominamy też, że Pampuch szuka domu stałego lub tymczasowego. Z uwagi na dolegliwości szukamy domu w dużych miastach z dostępem do lekarzy, mobilnego i z odpowiednią ilością czasu do opieki nad psem. Pampuch jest psem domowym, miejskim. Jest łagodny do psów. Wstępnie jest szansa, że mógłby mieszkać w domu z kotem. Grzecznie zostaje sam w domu, ładnie znosi podróże autem. Obecnie Pampuch przebywa w Warszawie.

Pampuch 7 Pampuch 8 Pampuch 9