Junior_male Junior
amstaff, wiek 10 miesiecy.

2
0.11.2011 Juniora przywiózł do lecznicy (w której aktualnie jest Struna) młody właściciel. Psiak słaniał się na łapach, nie reagował na otoczenie. Wymiotuje, ma rozwolnienie, jest skrajnie odwodniony oraz ma zaawansowaną żółtaczkę oraz pchły.  Jego żyły był tak zapadnięte i bez ciśnienia, że lekarze nie byli w stanie pobrać krwi, ani wkłuć wenflonu. Po podaniu litra kroplówki lekarzom udało się pobrać niewielką ilość krwi, która starczyła na wykonanie morfologii. W badaniu okazało się, że psiak ma ogromną anemię. Norma erytrocytów rozpoczyna się od 6 mln, a szczeniak ma 2 mln.
Lekarze zrobili rozmaz z krwi w kierunku babeszii, który jednak nic nie wykazał. Ponieważ szczeniak wymiotuje i załatwia się krwią, padło także podejrzenie na parwowirozę. Test jednak nie potwierdził tej choroby. Jest prawdopodobieństwo, że mały ma babeszję, ale może też mieć krwotoczne zapalenie jelite. Lekarze w lecznicy cały czas walczą o niego.

Właściciel powiedział, że zostawił psa tydzień temu pod opieką ojca, w kojcu, wtedy był zdrowy. Namówiliśmy go na zrzecznie się psa, jak zobaczyliśmy jego stan - nie tylko chorobę ale brud i  pchły. Na chwilę obecną tylko to mogliśmy zrobić dla tego psa.

Junior1 Junior2 Junior3 Junior4

22.11.2011 Niestety, pomimo ogromnej walki podjętej przez weterynarzy Juniorek się poddał. Odszedł.
Jeszcze wczoraj wieczorem cieszyliśmy się niewielkim sukcesem, że udało się opanować wymioty i  rozwolnienie. Niestety w nocy malec przestawał oddychać, choć jego serduszko nadal biło. Pomimo wielu rozpaczliwych prób ratowania go, reanimacji, jego organizm się poddał. Pomoc przyszła za późno. Jego stan był naprawdę tragiczny.

Śpij Juniorku spokojnie, miałeś krótkie, okrutne życie. Przepraszamy, za nas... ludzi.

znicz