Corso3 CORSO
Pitbull Red Nose, wiek. ok 9 lat.

Wygląd: czekoladowy, uszy cięte.
Charakter: zrównoważony, wyciszony, dobrze ułożony.
Zdrowie: wykastrowany, zaszczepiony.

Miejsce pobytu: dom stały, Warszawa

Wirtualnym Opiekunem Coros był Jan Rochon

Pies o wspaniałym charakterze, ale o niefajnej historii...
Corso w 2010 r. trafił do schroniska w Radomiu, skąd został wyadoptowany do, wydawało się, dobrej rodziny. Jego opiekunka ze schroniska była w kontakcie z nową rodziną. Żyła w przekonaniu, że pies ma troskliwą opiekę i kochającą rodzinę. Aż do Bożego Ciała.
W ten dzień do schroniska trafił pitbull przywieziony z interwencji, jako znaleziony przy pijanym nastolatku. Tego samego dnia przyjechali właściciele, aby psa odebrać i w rozmowie okazało się, że ów pitbull to Corso. Jego poprzednia rodzina oddała go tym ludziom, bo rzekomo wyjeżdżała za granicę (rzekomo, bo po kontroli wiemy już, że to nieprawda). Corso w niczym nie przypominał już psa z 2010 r. grubiutkiego, umięśnionego, radosnego - był zachudzony, zaniedbany, bez szczepień.
Schronisko jednak postanowiło oddać psa do rodziny, w której mieszkał ostatnio, ale pod warunkiem że rodzina zaszczepi psa i w ciągu 3 dni dostarczy do schroniska zaświadczenie. Niestety, nowa rodzina przez te 3 dni "wymigiwała się" z rozmów ze schroniskiem.
Schronisko Radomskie poprosiło naszą fundację o pomoc w interwencji i w piątek odwiedziliśmy rodzinę celem kontroli. Z uwagi na brak warunków i funduszy na posiadanie psa, oraz  kłamstwa i ogólną sytuację rodzinną Corso został odebrany. A ponieważ tak bardzo nie chcieliśmy aby ponownie trafił do schroniska, po tym wszystkim co przeszedł, Fundacja przejęła go pod swoją opiekę.
Aktualnie nie mamy funduszy na utrzymanie kolejnego psa w hotelu oraz po prostu nie ma jeszcze jednego miejsca w naszych hotelach, dlatego umieściliśmy udało Corso u zaprzyjaźnionej z fundacją Izy. Pies zamieszkał w kojcu, co jest dla nas ogromnie przykre bo Corso jest psem domowym i do przebywania w domu aktualnie przyzwyczajonym. Koszt pobytu na warunkach hotelowych u Izy to 200 zł  miesięcznie.

Apelujemy do Was o pomoc w opłaceniu pobytu Corso w hotelu, ale przede wszystkim szukamy dla Corso nowej rodziny, albo chociaż tej tymczasowej.
Corso to pies idealny, typowo domowy, nauczony czystości i zostawania w domu. Łagodny zarówno do dorosłych, jak i dzieci. W ostatnim domu mieszkał z liczną rodziną, z której nie brak było aspołecznych zachowań, a mimo to był bardzo łagodny i spokojny.
Minusem Corso jest agresja do zwierząt (zarówno psów jak i kotów). Nie jest to jednak agresja nad którą nie możńa zapanować, spacer w mieście nie stanowi bowiem żadnego problemu, bo Corso jest bardzo zorientowany na swojego przewodnika.
Bardzo, bardzo prosimy o pomoc i dom dla Corso, aby jak najkrócej musiał siedzieć samotnie w kojcu.

Corso2 Corso1

20.07.2011 Corso zamieszkał u Agaty w Warszawie. Pani weterynarz zakochana w staruszkach postanowiła dać mu dom tymczasowy. Ale jak to często bywa, już po 4 dniach było wiadomo że Corso tak głęboko zapadł w jej serce, że rozstanie po prostu nie jets możliwe. I dzięki temu Corso błyskawicznie znalazł to co najważniejsze... dom!

corso5 Corso4

22.09.2011 Agata bardzo miło nas zaskoczyła, bo odwiedziła nas z rodziną na fundacyjnym zlocie. Corso wygląda pięknie, jest zadbany, grubiutki i szczęśliwy. Zmienił się nie tylko pod względem wyglądu, ale także charakteru. Corso na co dzień agresywny do psów, na spacerze zachowywał się bardzo poprawnie, witał się z suczkami, a także psami. Widać, że bardzo przywiązał się do nowej rodziny i jest bardzo podatny na sygnały i znaki dawane przez przewodników.

DSC_0830 DSC_0833 DSC_0952

26.07.2013 Pozdrowienia od Corso! Chłopak ma się jak pączek w maśle! Dosłownie. Trochę zdrowie już nie to, ale rodzinka kocha, dba, dogadza i leczy. Aż miło nam, że nasze psy trafiają do tak dobrych rąk!

971553 1375669869323910 46961666 n 992828 1378156589075238 1706270664 n 1000726 1378129269077970 1876210544 n

1072624 1378132295744334 1148868558 o 1077800 1378154255742138 128840167 o 1085056 1375585239332373 1935033106 o

27.04.2016 Do Krainy Wiecznych Łowów dołączył kolejny wspaniały pies adoptowany z naszej fundacji w 2011 r. pitbull Corso. Ostatnie 5 lat miał raj na ziemi, który wynagrodził mu pierwszy okres życia. Pragniemy ogromnie podziękować Agacie za podarowanie mu domu, opieki, troski i ogromu miłości. Jesteś wspaniałą osobą, która zrobiła dla tego psiaka bardzo wiele. Kolejny Anioł Stróż zaczął nad nami wartę tam na górze.

Corso