Sezamek 8

SEZAMEK

w typie amstaffa, wiek 18 tygodni.

Wygląd: w biało-czarne łaty.
Charakter: w trakcie oceny
Zdrowie: w fatalnym stanie zdrowotny, w trakcie diagnostyki.

Pod skrzydła Fundacji AST trafił Sezamek, 18-tygodniowy szczeniak w typie amstaffa. Od razu został zawieziony do kliniki weterynaryjnej, gdzie rozpoczęliśmy walkę o jego zdrowie i życie. Na pewno najbliższe dni nasz nowy podopieczny spędzi w szpitalu, gdzie weterynarze podejmą próby znalezienia przyczyny jego fatalnego stanu, poddadzą diagnostyce i wyciągną na prostą. Sezamek jest malutki, waży 6 kg, jest bardzo mocno wychudzony, wymiotujący, ma problem ze ślinieniem się i przełykaniem. Ma obniżoną temperaturę, jest odwodniony. Po wstepnej diagnostyce wiemy, że wyniki krwi nie są tragiczne, w jelitach jest stan zapalny, ale może być on wtórny do stanu Sezamka (stan psa pogarsza się od 3 tygodni z dnia na dzień), w RTG widać głównie gaz. Lekarzom nie podoba się wpust do żołądka, więc na jutro jest zaplanowana gastroskopia (w zależności od stanu pacjenta). Dzięki klatce tlenowej, płynoterapii, podgrzaniu i podaniu leków, stan Sezamka już pierwszego dnia się poprawił. Niunio się wyciszył i zasnął. Widać, że poczuł ulgę.  Z niepokojem czekamy na każdy telefon z kliniki. Póki co cieszymy się małymi sukcesami. Nawet tym, że spokojnie zaśnie. Przed lekarzami jest dużo pracy. Głównie dlatego, że przyczyn złego stanu szczeniaka mogą być dziesiątki. Przed Sezamkiem dużo badań, aby móc cokolwiek potwierdzić bądź wykluczyć. Czekamy na lepsze jutro. A tymczasem zwracamy się do Was o pomoc i wsparcie na pokrycie kosztów diagnostyki i leczenia tego małego bączka. Wspólnie zafundujmy mu lepszy start. Niech chłopak ma wsparcie w człowieku. Potrzebujemy puszek i karmy suchej Royal Gastrointestinal  oraz drybedów i kocyków. Jeśli ktoś chce wspomóc nas w opiece finansowej nad sezamkiem, może przekazać darowiznę na konto fundacji z dopiskiem "Darowizna Sezamek".
AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
W przypadku przelewów z zagranicy:
BIGBPLPW Bank Millenium S.A.
Branch Millenium
IBAN: PL 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463

Sezamek 1 Sezamek 3 Sezamek 5 Sezamek 7

14.11.2022 Kochani, zapewne czekacie na dobre wieści od naszego fajtera Sezamka. Niestety na razie nie mamy dobrych informacji. Stan ogólny Sezamka w dalszym ciągu pozostawia wiele do życzenia. Jest po prostu zły. Ślinienie nie mija, wymioty są nadal, jest też silne osłabienie nerwu błędnego, problem z obniżoną perystaltyką jelit i małą ilością wypróżnień. Sezamek nie ma prawidłowej temperatury, jest cały czas dogrzewany. Prócz leczenia w kierunku owrzodzeń przedniego odcinka pokarmowego, lekarze szukają także innych przypadłości np. wady tarczycy. Dziś ma się odbyć także konsylium w sprawie malucha. Będziemy Was informować na bieżąco. Apelujemy do Was gorąco nadal o wsparcie zbiórki bo koszty pobytu w lecznicy rosną z każdym dniem.

17.11.2022 Z ogromnym bólem w sercach dzielimy się z Wami smutnymi wieściami. Z uwagi na pogarszający się stan Sezamka i brak jakichkolwiek perspektyw na poprawę, a także przyśpieszające przewlekłe cierpienie, musieliśmy się poddać i pożegnać nasze malutkie istnienie. Pomimo naszego poczucia niesprawiedliwości, dla Sezamka to było najlepsze co mogliśmy zrobić. Do końca nigdy nie będziemy wiedzieć, co się wydarzyło, co w 4 tygodnie wyssało życie z dziecięcego ciałka. Wiemy jedno, po tygodniu heroicznej walki nie udało się naprawić tego, co zjadało go już 3 tygodnie. Ciągle tlą się nam pytania, czy by się udało mu pomóc, gdyby pomoc przyszła od razu. Gdyby wcześniej był diagnozowany, leczony. Sezamek był u nas tydzień. Mieszkał w lecznicy, wiemy że źle się czuł, ale robiliśmy wszystko aby mu pomóc, umilić czas, a przede wszystkim uratować. Przeszedł szereg badań, zastrzyków, zabiegów. Był twardzielem, był dzielny i kochany. Mamy w sobie ogromne poczucie niesprawiedliwości i żalu. Ale też jesteśmy pełni wdzięczności dla całej ekipy Puławskiego Centrum Weterynaryjnego, za to ile serca włożyli w opiekę i troskę nad Sezamkiem. Dla Was, że nie pozostaliście obojętni na nasze apele. Wszyscy tak mocno trzymaliśmy kciuki, tak bardzo chcieliśmy wygrać. Nie zawsze się nam udaje. Ale wiemy, że spróbowaliśmy. Sezamku, rośnij tam na górze w siłę. Rośnij duży, zdrowy, szczęśliwy. Ciesz się chwilą. Chadzaj na długie spacery, jedz same dobroci. Miej prawdziwe dzieciństwo, którego na tym świecie nie miałeś okazji poznać. Miej dobrych ludzi wokół, takich jak tu miałeś szansę na koniec poznać.