Psikus m2

PSIKUS Złoty Bull

w typie amstaffa, wiek 8 lat

Wygląd: brązowo-czarny, pręgowany, duże białe znaczenia.
Charakter: spokojny, dzielny mądry.
Zdrowie: zespól końskiego ogona.

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Gliwice.
Kontakt w sprawie adopcji: tel.:501 797 018, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Ośmioletni Pamstaff sikus trafił pod naszą opiekę w listopadzie, po ponad półrocznym pobycie w tarnowskim schronisku, do którego został z nieznanych powodów oddany przez właścicieli. Jego stan w schronisku, pomimo starań załogi, pogarszał się z miesiąca na miesiąc. Psikus robił się coraz bardziej apatyczny i wycofany, coraz gorzej chodził na tylne nogi, stan jego skóry pogarszał się.Po przeprowadzce do domu tymczasowego w Gliwicach, Psikus niezwłocznie został umówiony do ortopedy, a tuż przed tą wizytą, trafił na kontrolę do internisty. Pierwsze wyniki badań pokazały, że Psikusowa tarczyca wymaga leczenia, został też do czasu wizyty u ortopedy zabezpieczony w środki przeciwbólowe, dzięki którym zaczął spokojniej sypiać, chodzić na dłuższe spacery, bawić się zabawkami. Pokazał też, że oprócz tego, że uroczym, to jest i mądrym, wrażliwym, spragnionym bliskości człowieka psiskiem. Przez tą krótką chwilę odważyliśmy się nawet mieć nadzieję, że wychodzimy z nim w końcu na jakąś prostą. Aż do wizyty u ortopedy. Psikus cierpi dużo bardziej niż to pokazuje. Na zdjęciach RTG widoczna jest spondyloza kręgosłupa, która do decyzji odnośnie dalszego postępowania wymaga dokładniejszej diagnostyki obrazowej - tomografii z kontrastem. W badaniu bez sedacji Psikus wykazuje dużą bolesność w okolicy L7-S1 kręgosłupa i bardzo dużą bolesność w okolicy lędźwiowo-biodrowej. Już następnego dnia jesteśmy na tomografie. Wstępne oględziny obrazu podcinają nam nogi - zaawansowany zespół końskiego ogona. Nieoperacyjny. Jedyne, jak możemy pomóc temu dzielnemu seniorowi to zapewnienie mu optymalnego komfortu życia, życia bez uporczywego, strasznego bólu. Na chwilę obecną jesteśmy zaopatrzeni w leki przeciwbólowe, czekamy na dokładny opis tk oraz wyniki badań moczu. Z uwagi na podejrzenie bakteryjnego stanu zapalnego, Psikusowi nie została od razu podana blokada sterydowa. Jak na złość, sytuacja losowa ciągle nie sprzyja Psikusowi, szukamy mu na cito nowego domu tymczasowego. Domu z sercem dla pokiereszowanego życiem seniora, uważnego na objawy bólu, wyrozumiałego. Gdzieś na dnie serca nie przestajemy też marzyć, że Psikus znajdzie stały dom, że przed nim jeszcze długi czas w komforcie u boku kochających ludzi. Ten pies tak bardzo na to zasługuje.

Psikus 2 Psikus 3
Psikus 5 Psikus 6