Alvin m2

MALVIN

w typie american bully, wiek 7 lat.

Wygląd: stalowy, z białymi znaczeniami, bardzo duży.
Charakter: sw trakcie oceny.
Zdrowie: ogromne problemy ortopedyczne, przed amputacją łapy.

Miejsce pobytu: hotel dla psów, Warszawa.
Kontakt w sprawie adopcji: 501 797 018, Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Alvin to 7-letni, ogromny pies w typie american bully. Został odebrany w drodze interwencji przez Biuro Ochrony Zwierząt z Zielonej Góry. Organizacja ta szukała fundacji, która miała by możliwość pomocy Alvinowi, aby nie skończył w schronisku. Dla psa z ogromnymi problemami, z jakimi boryka się ten psiak, schronisko to wyrok. Żadna z organizacji nie była chętna przyjąć wielkopsa do siebie, z uwagi na koszty utrzymania i niepewne rokowania oraz niski stopień adopcyjności. Ponieważ my podejmujemy się rzeczy niemożliwych, finalnie Alvin zawitał do AST. Na razie trafił do hotelu dla psów, więc na start mamy najważniejszy apel - szukamy domu tymczasowego. Z jakimi problemami mierzy się Alvin? Pies ma bardzo zaawansowane problemy z aparatem ruchu. Są to nieleczone, stare zmiany, w wyniku których doszło do procesu niszczenia tkanek i kości. Obecny stan łap tego psa jest fatalny, a rokowania złe, ponieważ problemy są widoczne w aż 3 kończynach. Waga psa jest tak duża, że nie jest w stanie udźwignąć schorzeń. Alvin, gdy do nas trafił, nie był w stanie się poruszać, co kilka kroków siadał, bo jego ciało nie było w stanie iść. Nas oczy bolały od samego patrzenia, jaką kaleką jest ten czworonóg. Wskoczenie do auta, wejście po schodach było całkowicie niemożliwe. Lekarze podejrzewali, że Alvin boryka się z nowotworem kości. Pobraliśmy wycinki do badań histopatologicznych, które nowotwór wykluczyły. W badanych próbkach potwierdził się zaś masywny, bardzo zaawansowany stan zapalny. W kolanie łapy, której Alvin ani nie używa, ani nie obciąża, są tak silne zmiany w degradacji kości, że już nic nie można dla tego psa zrobić poza amputacją. Lekarze liczą, że zdejmując ciężar będzie się Albinowi lepiej żyć bez zbędnego balastu. Odciążenie i pomoc są Alvinowi niezbędne, ponieważ w przednich łapach, w łokciach są także zaawansowane zmiany wytwórcze wtórne, od nieleczonej obustronnej dysplazji w łokciach (stąd nienaturalne wygięty kościec). Jakie są rokowania? Alvin nigdy nie będzie psem zdrowym. Do końca życia będzie wymagał czujności ze strony opiekuna, wspierania lekami i rehabilitacją, aby jak najdłużej cieszyć się życiem bez bólu. Co ważne, na dzień dzisiejszy nie ma żadnych wskazań do eutanazji (co by rozwiać ewentualne wątpliwości). Obecnie łokcie Alvina zostały ostrzykane kwasem hialuronowym i poprawa jest od razu widoczna. Alvinowi wrócił uśmiech na pysk, chętnie się porusza, buszuje w trawie i wywraca kołami do góry. W drugiej połowie kwietnia mamy umówioną amputację tylnej kończyny (uprzednio musimy wykonać badanie serduszka i krwi). Kochani, przypadek Alvina jest trudny i jest kontrowersyjny, bo pochłonie ogrom funduszy, czasu i potrzeb. Dla wielu z Was będzie to na pewno przypadek beznadziejny. Ale ufamy lekarzom, którzy prowadzą nasze czworonogi. Ufamy sobie, że staniemy na wysokości zadania. Prawda jest taka, że jesteśmy jedyną szansą dla takich psów jak Alvin. Błagamy Was, abyście dołączyli do nas i pomogli. Potrzebujemy mobilizacji! Obecna diagnostyka Alvina oraz koszt pobytu w hotelu pochłonęły już 3 tysiące złotych. A to dopiero początek.
Darowiznę dla Alvina możesz kierować tutaj:
AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
Konto: 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463
W przypadku przelewów z zagranicy:
BIGBPLPW Bank Millenium S.A. Branch Millenium
IBAN: PL 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463
Tytułem: Darowizna – Alvin
Lub szybkim przelewem bez logowania www.suppi.pl/fundacjaast

Alvin 5 Alvin 6 Alvin 8

Alvin 1 Alvin 2
Alvin 4 Alvin 3

02.05.2024 Alvin jest już po zabiegu amputacji tylnej nóżki. Operacja powiodła się, odebraliśmy już naszego dzielnego niunia z lecznicy. Ponieważ Alvinek jest świeżo po operacji, a obraz psa po amputacji łapy, wygolonego do zabiegu, ze świeżymi szwami, może być dla niektórych niezwykle trudny, dlatego zdecydowaliśmy, że przez okres jego rekonwalescencji nie będziemy „szokować” tym widokiem. Nieustannie gorąco Was prosimy, abyście słali naszemu Alvinkowi ogrom dobrych myśli. Wiemy, że podjęliśmy się rzeczy szalenie trudnej i kontrowersyjnej. Ale… znacie nas, podejmujemy się rzeczy niemożliwych, jeżeli tylko wraz z naszymi lekarzami weterynarii widzimy sens działania.

15.05.2024 Nasz dzielny trójłapek, Alvinek nieśmiało przypomina, że rozgląda się nadal za domem tymczasowym. Z uwagi na jego ortopedię szukamy dla Alvina domku z ogrodem. Jeśli możesz pomóc nam opiekować się nim, stworzyć troskliwy dom tymczasowy, odezwij się na maila: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. Nasze domy tymczasowe obejmujemy pełnym wsparciem w leczeniu i utrzymaniu psa. Udało nam się sprawdzić Alvina do psiaków, nie wykazuje agresji, jednak w domu lepiej będzie się czuł, będąc jedynakiem. Alvina możesz także objąć adopcją wirtualną, podarować mu wsparcie w jego drodze wojownika.https://www.ratujemyzwierzaki.pl/zwierzak/nXTdeP

Alvin 11 Alvin 12