DSC 0023

TEQUILA
amstaff, wiek ok. 12 lat.

Wygląd: ruda z białymi znaczeniami.
Charakter: zrównoważona, wyciszona, cierpliwa, przyjacielska wobec kotów.
Zdrowie: wysterylizowana, w trakcie leczenia raka.

Miejsce pobytu: dom stały, Bielsko Biała
Wirtualnym Opiekunem byli: Paulina i Antoś Stelmachowie

Tequila to piękna 12-letnia amstaffka, która walczy z nowotworem. Czy ma szanse? Wierzymy, że tak!

Tesia miała pseudodom przez całe swoje życie. Nie odwiedzała jednak weta, nie była nawet regularnie szczepiona. Nikła w oczach, na co patrzyła jej rodzina.Z zaawansowanym ropomaciczem trafiła do Fundacji Nadzieja na dom, a następnie do naszej fundacji.
Tequila została wysterylizowana, ale przed nią jeszcze walka z guzami nowotworowymi listw mlecznych. Odwiedziliśmy z Tequilą onkologa, który orzekł, że póki co nie ma wskazań do eutanazji, są zas wskazania do pilnego leczenia operacyjnego. Tesia potrzebuje dwóch zabiegów usunięcia listw mlecznych (mastektomii). Zła wiadomość to taka, że przewidywany koszt leczenia suni to 3 tys złotych.Musimy poprosić Państwa o wsparcie na leczenie suni.

AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
W przypadku przelewów z zagranicy:
BIGBPLPW Bank Millenium S.A.
Branch Millenium
IBAN: PL 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463

KONIECZNIE Z DOPISKIEM: DAROWIZNA TEQUILA

DSC 0001 DSC 0099 DSC 0105 Tequila 3

29.02.2016 Tequila już po wizycie u onkologa. Dobre wieści - guzy są póki co operacyjne, ale to ostatni dzwonek. Złe wieści - rokowania są kiepskie, bez operacji miesiąc do trzech, po operacji może rok, dwa.
Pani doktor zaleciła błyskawiczne wykonanie mastektomii z gorszym guzem, bo ten wygląda na guz złośliwy i agresywny. Będzie odrastać, dlatego tak ważne jest aby zabieg wykonać już, a później po nim podawać 6 dawek chemii w kroplówkach (1 miesięcznie) aby wybić komórki. Nie wiadomo czy guz uda się usunąć w całości, dlatego konieczne jest badanie histopatologiczne, aby ocenić ewentualny margines. Po wygojeniu się pierwszej usuniętej listwy, od razu zalecana jest druga mastektomia i po niej rozpoczęcie podawania chemioterapii. Decyzje mamy podjąć jak najszybciej, a ponieważ badania krwi suni są ok to właśnie ją podejmujemy.
Tequila zaczęła dostawać środki przeciwbólowe i od razu pojawiła się różnica w zachowaniu. Potwierdza się, że guz powoduje dyskomfort i ból. Niestety przyplątało się zapalenie przewodu pokarmowego (wymioty i rozwolnienie z krwią) i leki trzeba było odstawić. Stan zdrowia Tesi jest tak słaby, że każda niedyspozycja bardzo źle na nią wpływa.

Niestety dwa domy, które były zainteresowane adopcją Tesi, zrezygnowały z powodu konieczności poświęcenia dużej uwagi psu po zabiegach mastektomii. Rozumiemy i szanujemy te decyzje, równocześnie mając nadzieję, że niedługo jednak zakończymy happy endem tą psią historię.

Tequila 24 Tequila 27 Tequila 30 Tequila 31

16.03.2016 2 marca Tequila przeszła pierwszy zabieg mastektomii. Mimo wieku sunia operację zniosła świetnie. Już na drugi dzień od samego rana miała apetyt a rana wyglądała dobrze. i tak tez było przez następne dni – rana goiła się rewelacyjnie, bez wysięków, rozchodzenia się szwów czy otwierania rany.
Od czasu zabiegu Tequila zdecydowanie lepiej je, nawet suchą karmę bez dosmaczania, co nie zdarzało się wcześniej. Lepiej też wygląda i widać jak umięśniają jej się łapy. Waga pokazuje 3 kg więcej niż w dniu kiedy trafiła pod naszą opiekę. Kolejna mastektomia planowana jest mniej więcej za miesiąc. Wyniki histopatologiczne z pierwszego zabiegu czekają na konsultację onkologa.
Rozpieszczamy naszą kochaną Tequilke i szukamy jej domu, choć mamy w to nikłą wiarę z uwagi na nowotwór. Z drugiej strony, skoro my ją przygarnęliśmy, to może jest gdzieś ktoś kto pójdzie naszym śladem i da jej dom na koniec życia.

Tequila 32 Tequila 33 Tequila 34 Tequila 35

29.03.2016 Garść nowych informacji o naszej podopiecznej Tequili. Już jakiś czas temu doszły wyniki wyciętych guzów z listwy mlecznej. Jeden z guzów okazał się gruczolakiem łagodnym, drugi, który wyglądał gorzej, i był zaogniony, okazał się nowotworem okrągłokomórkowym skóry. Jest on podejrzany pod kątem chłoniaka skóry, dlatego dziś zleciliśmy w laboratorium Idexx badanie immunohistochemiczne, aby zróżnicować rodzaj nowotworu. Od kolejnego badania będzie zależeć dalszy przebieg terapii. Jakie są rokowania przy chłoniaku skóry? Standardowo spodziewany czas przeżycia od kilku miesięcy do 2 lat, ale Teśka pójdzie na rekord pewnie.
A jak się czuje nasza panna? Naprawdę dobrze! Wycięcie guzów pomogło na wiele dolegliwości - na humor, na ból, na picie wody. Dziś mamy dziarską babcię, o której nikt na ulicy nie powie, że ma więcej niż 6 lat. Uwielbia chodzić, biegać, uwielbia kombinować, prowadza nas na smyczy w pysku na spacery, bawi się sznurkami. Inny pies! A czas leci... dziś babka na 12 lat i 4 miesiące.

18.08.2016 Miała być tylko na chwilę, aby nie odchodziła na zimnym stole sama...  Miała żyć krótko, bo guz nowotworowy miał być nieoperacyjny. Daliśmy jej dom tymczasowy, aby pozwolić godnie odejść, bo nie umiemy się pogodzić z kiedy pies umiera samotnie. Ale ona postanowiła, że emerytura jest fajna - a my, że powalczymy!
Spędziła w fundacji pół roku. Przeszła wiele - operacje, sterylizacje oraz podawanie chemii. Dziś nikt nie wierzy, że miała taką przeszłość, że pół roku temu była chuda, z guzami, a dziś ma prawidłową wagę i tryska "zdrowiem". Co więcej, zniosła to wszystko z godnością TTB. Tryska energią, radością, a przy tym jest jednym ze stabilniejszych psów, jakie dane nam było poznać. A po pół roku wspólnego życia stało się coś nieoczekiwanego! Tesia od wczoraj ma swoją własną rodzinę! Na własność, taką co pokochała, będzie dbać, będzie leczyć, będzie osładzać stare serducho, przytulać i głaskać. Zamieszkała u Asi i Tomka w Bielsku Białej. Zyskała nową koleżankę kociczkę Swietę.

Dla nas to szok... bo to piękne, że wśród nas są osoby, którym nie starszny jest wiek, choroby, konieczność ponoszenia kosztów leczenia. Poznawać takich ludzi to dla nas zaszczyt. I miód na serce. Nowa rodzino dziękujemy Wam za wielki czyn, na który się zdecydowaliście. Dbajcie o Tesię najlepiej jak potraficie! I do zobaczenia w Warszawie na kolejnej chemii.

sklejka3

15.12.2016 Dziś za Tęczowy Most odeszła Tequila vel Tesia. Kolejny wspaniały pies opuścił nasz świat, dołączając do Aniołów Stróżów naszej fundacji.
Trafiła do nas w lutym tego roku do domu tymczasowego, na chwilę bo miała chłoniaka. Ale na przekór losowi nie dość że żyła nadal to jeszcze znalazła nową rodzinę adopcyjną, dzięki której przez ostatnie miesiące miała raj na ziemi, należytą opiekę i troskę.
Jest nam bardzo smutno. Bo poznaliśmy i pokochaliśmy Tesię i tak bardzo nam żal, że miała takie podłe wcześniejszych 12 lat życia. Taki pies jak ona to skarb.
Jesteśmy ogromnie wdzięczni losowi, że postawił na naszejdrodze Tesie, a także jej nowych opiekunów. Młodzi ludzie o wielkich wrażliwych sercach, którym nie straszne było nic. Kilometry, leczenie, wydane pieniądze. Walczący, troskliwi, odpowiedzialni. Mało takich ludzi spotykamy na co dzień. Ale jednak są, małe igiełki w stogu siana, które przywracają mi wiarę w społeczeństwo i uskrzydlają w tym co robimy.
Program Złote Bulle Fundacji AST codziennie ratuje stare bezdomne bullowate. Znajduje domy takie jak Asi i Tomka. Dlaczego? Bo stare psy nie mają czasu czekać... Tesia zyskała 10 miesięcy najlepszego życia. Była szczęśliwa, piękna i zadbana. Jak nigdy dotąd. Odeszła zostawiając nieopisany żal, smutek. Takie psy się rzadko zdarzają. I pozostawiają po sobie coś więcej niż tylko pamięć.

15420991 1296253297115327 1840015150454158873 n